Intervju: UEFA (CHA,OHW)

För några dagar sedan fick vi äran att träffa Uefa. Han är inte bara en välkänd graffare utan även en av grundarna till Gbggraff som tidigare var en graffiti-blogg som många följde. Anledningen till detta vara att bland annat Uefa åkte runt dagarna i ända och fotade ofantligt mycket bilder på just graffiti med fokus på Göteborg. Efter flera år har han byggt upp ett gediget arkiv av bilder som vi nu fick äran att ta del av. Som vi nämnt tidigare så kommer bilderna portioneras upp allt efter som de har genomgått en liten strukturering. Men vid överlämningen av alla bilder så hann vi även med en intervju som vi ni finner nedan. 

Glad läsning!


Vad fick du din tag ifrån?

En färgglad DEXTR piece
En ZEOR piece.

Jag har haft lite olika tags, bland annat Dexter (Dxtr, Dxt) i olika former. Seor skrev jag också ett tag men det var det någon mer som skrev så då bytte jag igen. Min nuvarande tag Uefa blev till mest av att jag satt och lekte med sköna bokstäver och tyckte det var skönt att skriva, så det finns egentligen ingen direkt fotbolls referens som man kanske kan tro.

När började du måla graffiti?

Jag började kanske klottra runt 90-91 iaf. Inspirerad av mina bröder som också höll på.

Varför började du måla graffiti?

Dels av mina bröder som sagt men sedan även så gick jag och Oboe i samma skola så vi började hänga lite och skissa ihop osv. Det blev att man hittade en gemenskap genom graffitin.

Har du något mål med din graffiti och i såna fall vad?

Jag målar först och främst för jag tycker det är förbannat kul, sedan fungerar det även som en slags terapi för mig. Man kan koppla bort resten av världen och blomma ut själv utan påverkan av andra.
Sedan vill jag även göra människor glada, alltså påverka dem positivt med det jag skapar. Oftast därför jag målar med väldigt glada och “poppande” färger till exempel.

Vad är det bästa du vet med graffiti?

Framförallt kanske möjligheten att kunna åka iväg och ha sin egen tid vid en vägg, “terapistunden” som jag nämnde innan. Samtidigt är det ju extremt kul att träffas några stycken och göra någonting tillsammans och hitta gemenskapen i det. Man är ju lite fastväxt i graffitin på det sättet. Det blir ett sätt att leva. Men sen som sagt också kunna påverka människor utifrån vad man gör och förhoppningsvis göra folk glada. Åh förresten.. New york Caps, bästa j-vla capen!

Ett jam som kördes efter IFK Göteborg hade tagit SM-Guld

Har du något annat intresse som du brinner för?

He he.. ja då kommer vi väl in på fotbollen där… och det är Blåvitt givetvis. Det är väl mina två största intressen, graffitin och fotbollen.

Vad är ditt bästa graffiti minne?

Hmm.. Vet inte riktigt. Men ett roligt minne var när jag och några fler var och målade inne på Papyrus vid Mölndal. Polarna som var med rökte konstant och väldigt mycket brass under tiden de målade, vilket i sin tur ledde till att den passiva rökningen för min del slutade med att jag stod och asgarvade. Inget märkvärdigt egentligen men ändå ett kul minne.

Vad är ditt sämsta graffiti minne?

Mitt sämsta minne inom graffitin är att Utopi gick bort…Vi var vänner privat och har även målat mycket ihop så det är nog mitt sämsta minne, hans bortgång…

Vad tycker du om graffitiscenen idag?

Oouff… Nu kommer jag la få skit för det här men jag klarar verkligen inte av den där “Hipster-graffen”eller “rödvins-graffen” eller vad man nu skall kalla det för. Nää, men jag vet inte helt ärligt. När jag höll på med gbggraff så hade jag mer koll eftersom jag åkte runt och fotade hela tiden men har allmänt dålig koll idag. Men får väl dra till med något originellt som “Kul att det körs” Hahaha!

Hur tror du eller hoppas graffscenen ser ut om 10 år?

En fet rollermålning är alltid uppskattat.

Hmm svår fråga då alla kör sin grej… men mer feta burners kanske? Och stora feta roller-målningar såklart. Stora målningar! Mer Tisel folket helt enkelt. Måla på svåra och konstiga ställen hade vart kul att se. Pieces där man får fundera över hur i h-vete har människan burit sig åt för att komma dit?! Mer sånt tror jag.

Vad utgör en bra graffitimålare för dig?

Någon som är medveten och målinriktad på det den gör. Vissa verkar göra det för att det skall vara någon trend eller fluga. nä men en bra graffitimålare är någon som inte behöver slå sig för bröstet och hävda sig utan kör sin grej. Skall gå att prata med personen och kunna tjöta gött utan att det skall va nån prestige kring det. Det finns ju svinduktigagraffare som har en pissig attityd utåt och då tappar det hela funktionen för mig. har du inte en skön personlighet och kan vara ödmjuk så blir du aldrig en bra graffitimålare!

Vem eller vilka inspirerar dig?

Hmm, alltid inspirerats av Swet, gillar hans sätt att måla på nuförtiden. Att fillen kan gå utanför linesen och försvinna bort i bakgrunden, väga ta ut svängarna lixom. hans linjer kan variera från svinsmala till extremt breda osv. Skitnice verkligen, det händer så mycket i hans målningar fast det ändå är rätt så simpla. Lekfull och färgglad graffiti gillar jag.

Hur skulle du beskriva din stil?

Hmm… öhhh, Som att kasta in en färgbomb i en godisfabrik..haha! Nä men jag gillar att blanda färg och Chrome ihop. Gärna mycket färger och det ska “poppa” ordentligt. Jag lägger hellre en extra timme vid väggen att få in mer färger än att lägga massa skuggeffekter i 3D:n tex.

Varför har du den stilen du har?

Det har nog bara blivit så, kanske en bekvämlighetsfråga då jag inte skissar så mycket när jag målar. Jag har hittat något som jag känner är bekvämt att köra och tycker är sköj.

Vilken är din favoritfärg? (kulör)

Det är montana blacks Acid! Den “poppar” och passar till allt! Använder den mycket och det grämer mig att jag inte kunde vara med på Acid Jamet, men fotbollen fick gå före den gången.Det kommer fler Acid Jams!

Vilken är din favorit burk?

Ja, Montana Black, Alla kategorier, man vet vad man får och den är pålitlig och bra. Trots att jag fått burkar som ibland inte funkat alls så är det överlag den bästa burken enligt mig.

Vilken är din favoritplats eller sak att måla? (vägg, tåg, elhus?)

Målar nog på vad som helst egentligen men mina två favoritplatser att måla vid är nog Landvetterväggen och en trång gångtunnel vid Skrea strand. Miljön är viktig för mig när jag målar och landvetter är väl ett lysande exempel på när man kan stå en tidig sommarmorgon vid en skön och bara njuta av ensamheten ihop men väggen.

Vad är din styrka inom graffiti?

Jag skulle väl säga att min styrka är lekfullheten.

Vad är din svaghet?

Jag är värdelös på att tagga… Asså när jag skall signa eller skriva någon text så blir det oftast helt åt h-lvete. Så det är väl min svaghet kanske.

Vad skulle få dig att sluta att måla?

I dagsläget vet jag inte för det kan pendla mycket beroende på vilket humör man är på. Så det blir att man har mindre uppehåll men ändå kommer tillbaka in i det sedan. Det har väl med sinnesstämning och göra och olika faser man går igenom i livet. Men det måste kännas kul för mig för att jag skall vilja hålla på.

Dra en Skön historia (toy minne, knasminne, lyckat mission etc.)

En Historia som är rätt rolig är när jag och några målare bla.Play var och målade i Papyrus i Mölndal och plötslig får höra en röst inifrån huset som ropar Plays namn, varpå han självklart svarar i undran vem som ropat. Detta fortsätter en stund tills det helt plötsligt dyker upp en gammal “pundarkärring” som är där för att sno koppar och annan skit. Uppenbarligen var det inte Play hon ropade efter utan nån annan pojkvän eller polare som har samma namn som Play.

Målandet fortsätter medans kärringen snurrar omkring där inne, Plötsligt så börjar hela huset vibrera och det hörs en j-vla smäll! Då visade det sig sen att det var gubben som pundarkärringen ropat efter som tyckte det var en smart idé att klippa av vajrarna till en hiss som sedan störtade ner flera våningar i hisschaktet intill rummet där vi målade. Vi tänkte juh ”VAF-N ÄR DET SOM HÄNDER!?” Men kärringen bara ryckte på axlarna och mumlade vidare – “Ähh dom e häääär booorta vettu!” Riktig succe!

Jag har även blivit jagad av en annan pundarkärring när jag skulle in och fota i “Tjernobylhuset” och råkade stöta på ett gäng som verkade ha nån slags knarkarfest. En av pundarkärringarna där satte efter mig med en blick som signalerade att “nu skall jag döda dig din j-vel!”… Ja dessa pundare asså. Man slutar aldrig att förvånas haha!

10 snabba!

  1. Marker eller spray?= Spray
  2. Tags eller pieces? = Pieces
  3. Färg eller chrome? = Äh ja väljer båda!
  4. Stressig linje-vägg eller famechill? = Famechill!
  5. Vägg eller rull? = Vägg
  6. Full eller nykter? = Dyngrak? haha nä men nykter.
  7. Ensam eller flera? = Ensam.. egentligen båda.
  8. Betala eller racka? = Betala
  9. Skiss eller freestyle? = Freestyle
  10. Wildstyle eller simplestyle? = Simplestyle

Yoa Då!

Alla goa graffare, CHA crew och OHW ligan. Vänner och allt annat bös!

RELATERADE POSTER