Fames och öppna väggar

Här har vi samlat de allra vanligaste öppna väggarna kring Göteborgs närområde. Söker man efter fler öppna väggar rekommenderar vi att kika på sidorna:

Graffitifrämjandet
Legal walls
Gatukonst

Vi rekommenderar även  att man även läser på de riktlinjer som råder kring öppna väggar. Informationen går att finna nedan eller på en separat sida HÄR.

Riktlinjer för fames och öppna väggar

Allmänt

Visa respekt mot andra människor vid väggen, oavsett ålder, bakgrund eller status. Hjälp gärna andra med kunskap och tips kring hur man beter sig vid väggen. Vårda platsen i den mån det går. Om platsen missköts riskerar den att försvinna med tiden.

Innan du målar

För att kunna utvärdera vart du bör måla på väggen bör du först reflektera över vilka målningar som redan finns på platsen. Använd följande kriterier för att göra detta.

Ålder:

Vilken målning är äldst? Vilken är nygjord?
Kanske bör du inte måla över den målning som precis har gjorts om det finns liknande målningar som suttit längre. Har en målning varit orörd i flera år kanske inte du skall vara den som målar över den. 

Kvalitet:

Måla inte över någon som är bättre på att måla än du själv.

Sammanhang:

Är målningarna/en del av ett sammanhang eller tema bör du inte måla över någon av de målningar som ingår i temat.

När du målar

Fotografera gärna målningen du målar över innan då personen kan sakna kort på den. Försök att täcka över hela målningen du skall måla över. Det kan annars framstå och misstolkas som att du målar över för att provocera. Tagga/klottra inte på tomma ytor i på andra målningars bakgrunder.

Efter du målat

Städa upp efter dig. Föregå med ett gott exempel och håll rent efter du har målat. Tänk på att inte lämna ”slattar” kvar på platsen. Dels ur miljösynvinkel, dels då besökare har en tendens till att ta slattarna och kladda på väggen med.

 

RÖDA STEN - DRAKENBERGSJÖFAMETMÖLNDALSVÄGGENFRIHAMNEN - SKATERAMPENLANDVETTERVÄGGENMASTHUGGSVÄGGEN

RÖDA STEN – DRAKEN INFO:

Sedan 2004 står Göteborgs lagliga graffitivägg Draken utanför Röda Sten Konsthall. Draken är en 41 meter lång skulptur av konstnären Per Agélii.

Tänk på att slänga använda burkar i färgbehållaren och att inte måla på husväggen. Röda Sten Konsthall säljer ingen färg.

Mer info


RECENSION:

Recension: Röda Sten


BILDER:


KARTA:

BERGSJÖFAMET INFO:

Bergsjöfamet ligger på baksidan av ett parkeringshus vid Saturnusgatan i Bergsjön, den ca 150 meter långa väggen har sedan 80-talet fungerat som en skyddad oas för graffiti, bortom sanering och övervakning. Garaget har även två våningsplan som går att öppna upp vid event och offentliga sammakonster.

Instagram

Facebook


RECENSION:

Recension: Bergsjöfamet


BILDER:


KARTA:

MÖLNDALSVÄGGEN INFO:

Mölndalsväggen är belägen på kvarnbygatan i Mölndal och består av ca 150 meter yta. Väggen upprättades 2003  i samband med Mölndals museums utställning “Alltså finns jag”.


RECENSION:

Saknas


BILDER:


KARTA:

FRIHAMNEN – SKATERAMPEN INFO:

Väggen som består av två sidor av en skateramp upprättades i samband med Jubileumsparken som anordnades i samband med Göteborgs stads 400-årsjubileum.


RECENSION:

Saknas.


BILDER:


KARTA:


LANDVETTERVÄGGEN INFO:

30 meter lång vägg där båda sidor kan målas. Upprättades 2010. Väggen är belägen vid en sjö vilket ger möjligheten till att bada om så önskas.


RECENSION:

Recension: Landvetterväggen


BILDER:


KARTA:

MASTHUGGSVÄGGEN –  INFO

Mastuggsväggen är en temporär öppen vägg beståendes av ett byggplank.

Plats: Emigrantvägen.
Längd: 128 meter.
Höjd: 2 meter. (40cm betonggrund 160cm väggyta) 

Mer info


RECENSION:

Recension: Saknas


BILDER:


KARTA: