Recension: Bergsjöfamet

Bakgrund:

Baksidan av garaget.

Bergsjöfamet har länge varit en plats för Göteborgs graffitimålare vistas vid och måla. Platsen som är belägen på Saturnusgatan i Bergsjön är ett gammalt garage där den undanskymda baksidan av garaget utnyttjades av graffitimålare för att utöva sin konst. Från början var platsen ett “Fame” det vill säga en vägg som inte var officiellt laglig men som är känt för att kunna målas ostört. Idag är väggen tillåten att måla på och nyttjas av både graffitimålare att måla på  men även av andra människors projekt och ideer.

Inuti en av våningarna.

Ryktena säger att när Familjebostäder som ansvarar för garaget planerade en renovering så upptäcktes baksidan av garaget och man insåg värdet i att bevara platsen. Detta innebar att man genom ett invigningsevent officiellt presenterade baksidan garaget som laglig vägg i samarbete med Urban Konst under Tellusfestivalen 2017.  Mer infor om detta går att läsa HÄR.
Sedan nyinvigningen har platsen till viss del rustats upp. Det uppkom bänkar samt enklare soptunnor som tyvärr idag är förstörda till viss del. Hur det gick med planen av renovering av garaget råder det blandade meningar om men ryktet säger att projektet står stilla. Detta pga. att renoveringen skulle kosta lika mycket som att riva garaget så det är upp till beslutstagarna till att värdera platsen för att föra projektet framåt. 

Oavsett så innebar den tidigare nämna nyinvigningen till att Bergsjöfamet blev mer populärt och används oftare än tidigare. Det har hållits flera olika event och görs även idag vilket är positivt. Värt att nämna är att garaget har flera våningar som öppnats upp vid olika tillfällen vilket har inneburit mer yta att måla på och tillgång till el och vindskydd. 

Hur framtiden ser ut för Bergsjöfamet är lite oklart men Gbggraff kommer föra dialog med familjebostäder för att får mer information samt erbjuda vår hjälp för att bevara platsen och förhoppningsvis utveckla den till det bättre.


Läge:

Läget för Bergsjöfamet är inte helt optimalt då det tar sin tid att både ta sig dit med lokaltrafiken. För att nå den öppna väggen finns det två alternativ och ingen av dessa är speciellt bra heller. Ena sidan innebär en mildare variant av parkour och den andra bergsklättring. Det är dock värt ansträngningen då platsen i sig är väldigt mysig med grönska och lättare vegetation intill väggen ger en känsla av harmoni och lugn och ro.


Vägg:

Här ligger styrkan hos Bergsjöfamet. Den öppna väggen består av ca 200 meter vägg med 4-5 meters höjd vilket möjliggör många typer av målningsprojekt. Lägger man då även till det två andra våningarna så har man sammanlagt ca 600 meter vägg vilket är en bidragande faktor till att platsen fungerar så bra för event. Dock är höjden på väggen på de andra vångsingarna enbart 2 meter men för en standard-piece är detta tillräckligt.


Yta:

Ytan på den öppna väggen är i grunden betong men varierar lite i skick. vissa delar håller bra kvalitet medans andra delar kan innehålla lite hål och ojämnheter. Sett till storleken så är det dock ett väldigt litet problem då det finns så mycket yta att välja att måla på. Det andra våningarna består även dessa av betong och är i optimalt skick. Dessa är helt släta utan några skavanker.


Sopkärl:

Som det nämndes tidigare så fanns det lite sopkärl utplacerade tidigare men är idag bara ett kvar. De andra hivades ut i den närliggande skogen av någon raketforskare vilket innebär att de som försöker förbättra platsen knappast fick mer motivation. Dock bör man leta efter mer hållbara och större alternativ än vanliga soptunnor ifall man vill uppdatera sophanteringen.
Gbggraff vill passa på att uppmana alla besökare att ta med ert skräp med hem. Idag ser man många exempel på att folk bara kastar sprayburkar och annat skräp rätt ut i skogen. Den där typen av beteende kan vi alla faktiskt vara utan. Det är aldrig coolt att inte ta ansvar.


Skötsel:

Skötseln av platsen varierar lite till och från. På ett sätt så verkar det som att man låter platsen sköta sig själv genom att diverse arrangörer styr upp platsen när det väntas event. men det finns faktiskt exempel på när man bytt lamparmaturer och dragit ny el vilket är riktigt kul att se. Skötseln kan helt enkelt bli bättre och alla former av initiativ för att förbättra Bergsjöfamet uppskattas.


Faciliteter:

Bergsjöfamet i sig har inte tillgång till något mer än väggar att måla på. Men väldigt nära ligger rymdtorget som har tillgång till det mesta som behövs. Det finns både pizzeria, matbutik, kiosk och toaletter. Just nu är man även i takt med att anlägga ett nytt kulturhus på rymdtorget vilket förhoppningsvis innebär mera möjligheter inför framtiden.


Event: 

Förutom officiella event som Graffitins Dag eller Urban Art så hålls det vanligtvis mindre jams ett par gånger per år. Antingen så sker detta av lokala förening/förvaltningar eller så är det helt enkelt ett gäng polare som drar ihop ett jam. Exempel på detta har vi skrivit om tidigare på Gbggraff som “Acid Jam” som arrangerades av Punta. Det är ett av många exempel och det kommer garanterat arrangeras mer event i framtiden så håll utkik på vår hemsida!


Besökare: 

Besökarna av Bergsjöfamet varierar väldigt mycket. På högsommaren kan det vara folk där dagligen och på vinterhalvåret betydligt mer sällan. Som mest folk är det så klart under eventen av förklarliga skäl. Har man aldrig sett platsen bör man göra det då det är en mäktig syn att skåda första gången man är där. Tyvärr besöks platsen så gott som bara utav graffitimålare. Det är inte samma variation av människor som vid Röda Sten tex.


 

Summering
  • Läge:
  • Vägg
  • Yta
  • Sopkärl
  • Skötsel
  • Faciliteter
  • Event
  • Besökare
3.4

SAMMANFATTNING

Historiskt sett är Bergsjöfamet en plats som har varit betydelsefull för många generationer av Göteborgs graffitiscen. man kan även se att det har såtts ett frö till att utveckla platsen när man gjorde det till en öppen vägg officiellt. Nu krävs det att man vattnar det fröet om man vill att det skall växa något inför framtiden. Som i det flesta fall krävs det att det förs en dialog mellan beslutsfattare och de som använder väggen för att hitta vägar till vidare utveckling. Lyckas man med detta så har Bergsjöfamet har potential till att bli en utav Sveriges bästa öppna väggar. Gbggraff hoppas kunna vara en del av den utvecklingen!

RELATERADE POSTER