Recension: Landvetterväggen

Bakgrund

Gångtunneln

Från början hade Landvetter en tunnel som var laglig att måla i. Dock bidrog detta till att folk hörde av sig till kommunen och klagade på lukt från sprayburkarna som störde närområdet och när man passerade igenom tunneln. Kommunen arbetade då fram en ny plats där folk kunde måla som idag är den nuvarande Landvetterväggen. Den gamla tunneln blev så sent som 2021 helt omålad i ett konstprojekt ihop med Streetcorner och skolelever man kan läsa om mer HÄR.

Mottagandet av den nya  väggen var dock inte helt problemfri då oroliga grannar hörde av sig till kommunen då de misstänkte att väggen skulle bidra till mer nedskräpning. Artikel om detta går att läsa HÄR

Härryda är knappast den första kommunen som får jobba i motvind när det kommer till att upprätta en plats för människor att kunna uttrycka sig på så vi vill passa på att ge en kanna grädde till att de faktiskt står på sig och engagerar människor till att upprätta dessa platser de faktiskt har gjort.


Läge:

Landvetterväggen är kanske den väggen som har den mest vackraste miljön omkring sig. Belägen vid en sjö med tillhörande grönska gör platsen väldigt idyllisk för besökaren. Några hundra meter därifrån finns även en mer utnämnd badplats med bryggor och kanotuthyrning.
Tillgängligheten är dock kanske det som drar ner betyget här. Såvida man inte har bil så ligger väggen relativt svåråtkomligt. Trots att det finns busstrafik som stannar vid hållplatsen alldeles bredvid så går bussen väldigt sällan. Lättast är att ta sig till Landvetter resecentrum och sedan ta en rask promenad.


Vägg:

Landvetter har varken den största eller bästa väggen, dock har den en viss charm på grund av hur den är placerad. Den långsmala utformningen gör att det oftast finns utrymme för att experimentera med ytan för att få sin målning att passa in på bästa sätt. Ett litet problem kan dock vara de närbelägna träden som täcker väggen när man skall fotografera, de kan även bidra med skuggor på korten men det kanske är ett lyxproblem egentligen. Kan även nämnas att väggen är lite speciell då den är upphöjd från marken en bit. Detta gör att hela väggen har en slags ram runt sig.


Yta:

Väggen som vittrat sönder

Från början var säkert ytan på väggen slät och fin och vad man kan förvänta sig av en vägg byggd i trä och skivor. Dock har underhållet inte skötts och väggen håller nu på att både luta och vittra sönder vilket är trist


Sophantering:

Vid besöket var platsen ren och städad och 2 stycken sopkärl kunde hittas som även var flyttbara vilket vara bra. Sopkärlen var i metall vilket är att föredra vid platser där folk har en tendens att elda osv. Av många av de väggar vi besökt kanske detta var den renaste hittills rent miljömässigt. Bra där!


Skötsel:

Som nämnt tidigare så verkar det som sophanteringen sköts korrekt. Tyvärr ligger det väl inte samma engagemang kring själva väggen som nu håller på att falla sönder på vissa delar. Antingen behöver man se över väggen ordentligt eller så får man riva den gamla och bygga en bättre.


Faciliteter:

Trots att det finns mindre butiker och pizzerior i närliggande bostadsområde så är nog det närmaste man kommer ordentliga butiker beläget vid Landvetter resecentrum.

Såvitt besöket kunde avslöja så fanns det ett litet rött uthus på platsen som vi gissar är en toalett. annars så finns det gott om grönska i närheten för simplare behov.


Event: 

Enligt vår vetskap så har det inte hållits några officiella event vid Landvettervägen. däremot har platsen används relativt flitigt av graffare i allmänhet och en del jams har rivits av genom åren. här finns potential till att utnyttja platsen mer och någon engagerar sig.


Besökare: 

Majoriteten av besökarna skulle gissningsvis vara folk som vill bada och kanske grilla. Svårt att avgöra hur populär platsen är egentligen men den används ändå aktivt kan man säga. Misstänker dock att den inte används som “öppen vägg” i Landvetter utan mer som ett fame för writers i Göteborg på besök.

Summering
 • 3.5/10
  Läge: - 3.5/10
 • 4/10
  Vägg: - 4/10
 • 1/10
  Yta: - 1/10
 • 9/10
  Sophantering: - 9/10
 • 1/10
  Skötsel: - 1/10
 • 2.5/10
  Faciliteter: - 2.5/10
 • 1/10
  Event: - 1/10
 • 3/10
  Besökare: - 3/10
3.1/10

SAMMANFATTNING:

Landvetterväggen är en otroligt charmig liten vägg. Den har karaktär och är nog relativt omtyckt av sina besökare. Som vanligt önskas det någon engagerar sig mer i platsen och utvecklar den för att höja omdömet. Styrkan ligger i miljön på platsen och svagheten är att väggen inte underhålls. Ett annat problem är tillgängligheten vilket inte går att göra så mycket åt utan man får uppskatta att platsen existerar.

RELATERADE POSTER