Intervju: Disk

Det är med ett leende på läpparna vi kan presentera en intervju med en av Göteborgs största graffitiartister. Han är inte bara än mästare på stil och characters utan även en förebild som writer med sin kunskap och ödmjuka approach. Många känner kanske till honom som snubben som målar “chrome-rör” men gräver man lite på ytan inser man att Disk har vart med i matchen betydligt längre. Så vi önskar alla glad läsning!


DISK

Vad fick du din tag ifrån?

Hmm, jag önskar det fanns en intressant historia kring min tag då samma fråga har kommit upp flera gånger tidigare. Men sanningen är att det bara är en ihopsättning av sköna bokstäver som såg rätt bra ut. Innan dess har jag väl skrivit massor olika namn och sådär. Jack är väl kanske ett annat namn som folk känner igen sedan tidigare och som jag skrev en kort period runt 92 nånting. 

Anledningen till att jag skrev Jack var egentligen en hyllning till Jack Nepacha som var min stora idol inom graffitin på den tiden. Han gjorde ett par riktiga jävla burners runt 84 – 85 typ, sen försvann han och jag visste inte vart han tog vägen riktigt. Så då skrev jag Jack som en hyllning till honom. Han var även en inspiration då han ofta målade både letters och characters ihop vilket var lite ovanligt då de flesta målade antingen eller, men jag själv alltid gillat att måla både och.

 När började du måla graffiti?

Det startade igång 1984 i samband med Stylewars och Subway art. Dock blev jag väl inte bra på graffiti förens kanske 88 – 89 nånstans där. Innan det var det väl mest att man hade nått coolt namn man gick runt och skrev i samband med att jag breakade. Alla hade väl mer eller mindre tags på den tiden och vi hade nått crew som hette Electro Pop Rockers som både breakade och sprang runt och klottrade lite. På den tiden var det inte så mycket allvar utan man sprang och rackade lite burkar och gjorde nån piece och så. Men då kunde det samtidigt dröja nästan ett år mellan målningarna, innan det på senare år blev mer graff på allvar.

 Varför började du måla graffiti?

Det är väl som för många andra från min generation att influenserna som kom 84, 85 med Stylewars, Breakdance the Movie, Beat street och Subway Art etc. påverkade vår generation så pass mycket att man kunde liksom inte värja sig. Det var någonting nytt och coolt så man rycktes bara med helt enkelt.

Sen var ju graffitin väldigt mer exklusiv då än var den är idag. Det var inte lika enkelt att hitta graffiti så det blev ju att man aktivt letade platser där folk hade målat eller spelade in reklamsnuttar där de hade med någon sekvens av graffiti som man kunde sitta och glo på i timmar och analysera i efterhand. Det gjorde ju att graffitin blev mycket mer attraktiv. Jag minns t.ex. musikvideon till Malcolm McLarens – Buffalo Gals där de målade graffiti. Den satt man ju och kunde spola fram och tillbaka på och stirra. Man var mycket mer svältfödd på graffiti på den tiden.

Har du något mål med din graffiti och i såna fall vad?

Egentligen inte. Jag gör det nog mest för min egna skull – Att utvecklas kreativt och ha sjukt kul samtidigt.

Vad är det bästa du vet med graffiti?

Jag uppskattar graffiti i så gott som alla former, men jag gillar väl framförallt att folk målar någonting på offentliga ytor. Spelar ingen roll ifall någon har dragit en tag eller gjort en fet burner. 

För egen del har jag ingenting specifikt som är det bästa jag vet utan jag tycker bara det är väldigt kul att måla och det gör mig glad. Det kan ju vara allt ifrån att jag har en idé jag vill utföra eller det sociala sammanhanget att måla med polare till exempel. Men i slutändan handlar det bara om att jag tycker det är kul att måla.

Som ung handlade ju såklart lite mer om bekräftelse och viljan att synas osv. framförallt från de som också målade. Sedan kanske det behovet ändrades till att man ville har mer bekräftelse från andra utanför graffitin till exempel. Men som äldre så är det ju mer bara en kul grej att göra.

Sen är det väldigt skönt fysiskt att måla med. Det är skönt att dra lines och fylla ytor så det ger väl nån slags tillfredsställelse där också antar jag.

Har du något annat intresse som du brinner för?

Haha det låter så tråkigt men jag gillar att läsa. Gärna fakta men även blandat med skönlitterärt. Gillar att lära mig språk och jag springer en del med (kan ju vara bra att springa snabbt?). Så träning och litteratur… SVENNEBANAN haha!

Vad är ditt bästa graffitiminne?

Hmm, jag har nog flera grejer men oftast hänger de väl ihop med olagligheter och vad man lyckats prestera eller hur man skall säga. Det är väl att man har satt upp något mål som man lyckats genomföra och det blir som ett bevis för en själv vad man är kapabel till. Sen är det ju även kul minnen när man har åkt fast… men i efterhand då såklart haha. Kanske ingen “happy ending” när det väl hände, men väldigt kul efter ett par år. 

Iof så tycker jag en kul grej var att måla på första Springbeast-eventet då det var ett crew som hade fått en riktigt stor vägg de skulle måla men sen ställde in för de insåg att de inte skulle hinna klart i tid. Då fick jag förfrågan om jag kunde köra väggen istället. Och eftersom jag tycker det är kul att måla så tackade jag ja till det och trots att det blev kämpigt så lyckades jag ändå slutföra målningen innan helgen var över vilket var en kul prestation att ha gjort. Så den stora väggen som ett crew inte skulle hinna klara av fixade en ensam Göteborgare med begränsad tid istället! 

Vad är ditt sämsta graffitiminne?

Jag har nog inte så mycket dåliga minnen vad jag vet. Kanske att jag hade en Beef med Dwane på 90-talet som var jävligt onödig. Råkade måla över en piece av honom som jag kanske inte borde gjort så… ja det var bara väldigt onödigt. Det kanske jag kan skämmas lite för.

Vad tycker du om graffitiscenen idag?

Det är nog svårt för mig att göra en rättvis bedömning då jag inte är tillräckligt insatt i scenen idag för att kunna säga på rak arm. Det är väl ett relativt jämnt flöde med folk som göra rätt schyssta grejer. Sen har väl instagram vart en “gamechanger” på både gott och ont men folk har väl börjat bry sig mer om hur dera målningar ser ut snarare än vart de sitter och hur mycket det sitter uppe.

 Från början var ju det väldigt viktigt att graffitin skulle vara snygg och stilmässigt korrekt. Sen runt 93 ändrades det till att man bröt reglerna och började måla för att det var nice att måla med. Det blev friare och graffitin behövde inte alltid vara snygg utan det kunde “köttas” upp för sakens skull lite mera.

Man kan väl även konstatera att graffitin har blivit mer accepterad de senaste åren vilket kan vara positivt. Men samtidigt finns det en lite risk med att subkulturen då urvattnas och tappar sitt ursprungliga syfte och de segment som skapade graffitin från början. Tror det är viktigt att man inte glömmer av att det främst handlade om kommunikationen inom den egna subkulturen snarare än utåt mot samhället.

Hur tror du eller hoppas graffscenen ser ut om 10 år?

Jag har väl inga direkt önskemål eller så, jag är bara glad om det fortfarande körs och det tror jag det kommer göra. 

Vad utgör en bra graffitimålare för dig?

Jag skulle nog säga att det är en person som försöker hitta nya sätt att uttrycka sig på nya sätt inom den snäva ram som graffitin faktiskt utgör. Inte nödvändigtvis stil utan även utförande och experiment kring att utveckla nya vägar inom graffitin. Sen gillar jag såklart oldschool-flörtar då det sitter i ryggraden så att säga. Det finns något universellt utarbetat snyggt i oldschoolen som kommer leva kvar längre än super-realism tex. tror jag. Iaf. graffitimålare emellan. Sen får jag väl även säga att jag gillar folk som bombar mycket. den klassiska graffiti-grejen, det uppskattas alltid.

Vem eller vilka inspirerar dig?

Har väl ingen specifik person inom graff egentligen men inspireras mycket av 80-talsreklam och skivomslags-estetik med krom och sånt. Och även hela vägen till hårdrocks-skivomslag med dödskallar och det kanske syns i det jag målar lite. En sak som jag fastnat för är från en tid då vi sprang och rackade en del på Matton som var en konstnärsbutik där de även hade böcker om airbrush. I de böckerna hittade man en del konstnärer som hade gjort riktigt schyssta motiv för reklam eller skivomslag etc. Främst från USA och Japan då men verkligen skitsnyggt.

Jag har aldrig själv varit något vidare på airbrush men jag minns att det var vanligare förr bland writers och det fanns en riktigt grym kille som skrev Utopia som var riktigt vass på backpieces, och även Just One var skicklig.

Hur skulle du beskriva din stil?

Tycker nog det är relativt enkelt att beskriva min stil. Det är klassiskt graff. Graffitibokstäver med bubblor i bakgrunden, skillnaden är väl att elementen är i material istället för i cleana färger. Glans och highligts är mer realistiska än bara streck och bubblorna kan vara kladdiga och mer levande eller hur man skall säga. Så min stil är klassisk graff med ett mer realistiskt filter över 

Varför har du den stilen du har? 

Jag har väl inte gjort någon riktig analys över min stil sådär men om jag skulle kika tillbaka så blir det ändå logiskt då vissa element finns kvar sen tidigare. Jag har alltid experimenterat med material och att klä in mina bokstäver på olika sätt så det har nog hängt kvar. Efter att jag hade uppehåll i mitt målande så blev det att man fick lära om sig lite igen.  Och när man startade om vågade jag väl experimentera mera då vilket har lett till hur det ser ut mer idag. Även om det finns vissa detaljer som har hängt med från början rent estetiskt. 

Man går ju även igenom vissa olika perioder med sin stil. Ett tag var jag inne på mer “Droid”-grejer med sladdar och lite mer futuristisk stil. Sedan såg kromeffekterna mer “liquid” ut innan det blev de mer hårda. Den vattniga effekten var faktiskt inspirerad från en Head and Shoulders-flaska så influenserna kan ju komma från många ställen. På senare tid har jag väl valt att blanda flera material mer än bara ett så det är återigen det där experimentella.

Vilken är din favoritfärg? (kulör)

Jag satt och funderade på det häromdagen faktiskt, vilken färg jag gillar mest att ha i målningar. Jag måste nog säga att gul är den färgen jag gillar mest i såna fall, även om man inte använder den så ofta som man önskade. Men om jag var tvungen att säga en färg sådär så blir det väl någon ljus turkos…Aqua!

Vilken är din favorit burk?

Får nog säga Auto K på den faktiskt! Visst alla färgerna var inte bra men Auto k är ändå den skönaste att måla med. Skulle man kika på moderna märken så bryr jag mig inte så mycket faktiskt. Överlag har de alla för och nackdelar så det är nog jämt race där. Alla burkar som täcker är bra burkar haha!

Vilken är din favoritplats eller sak att måla? (vägg, tåg, elhus?)

Det är ju såklart väldigt nice att måla tåg även om man nu gör det så sällan men… Ren betong eller lite gamla mögliga putsväggar kan va schysst tycker jag. Gärna att väggen har lite patina. Krom och kakel är ju alltid nice med men en väl lagrad betong är nog ändå favoriten.

Vad är din styrka inom graffiti?

Som jag var inne på lite innan så är min styrka att jag kan göra mer än en sak. En tidig inspiration var ju 70–80 tals Seen. Han körde sitt namn på tusentals olika sätt men fortfarande med en skön stil. Även om jag diggar det repetitiva att folk kör samma sak flera gånger så inspireras jag mer av någon som behärskar väldigt många uttryck för samma namn. Jag kan göra en klassisk 80-talskrom men kan också göra en färgglad wildstyle. Jag kan göra realistiska characters men även mer cartoon-aktigt om jag vill. Så där känner jag väl att styrkan sitter i mitt konstnärliga register. Jag kan vara mångsidig haha!

Vad är din svaghet?

Min svaghet är väl att jag målar alldeles för lite tåg tror jag. Jag är väl för bekväm antar jag. Det krävs mycket planering och ansträngning för att det skall bli riktigt bra och man skall bli nöjd så man är för bekväm helt enkelt.

Vad skulle få dig att sluta att måla?

Egentligen inte något. Förutom om jag inte blir helt uttråkad.

Dra en skön historia (toy minne, knasminne, lyckat mission etc.)

Lite tråkigt att dra historier som jag redan har dragit så kanske skall berätta något annat.

Efter att ha varit på graffiti-jam i Borås så skulle jag och några fler writers iväg och köra ett litet mer riskfyllt mission ute på landsbygden som innefattade 6 stycken wholecars. (godståg) Själva målandet i sig gick bra men man var ändå trött efteråt då man stått och slitit ett par timmar under natten och så. När det väl var dags att runda av och solen började gå upp igen så var det dags för oss att smyga ut från området med stegar och bröte utan att bli upptäckta. Även det gick bra och väl framme vid bilarna så kände man att man bara ville hem och sova.

Då upptäcker en polare att han inte hittar sin hemnyckel! Vi letade först vid bilarna och sedan vid vägen vi kom ifrån men ingen nyckel. Då hade vi alltså smugit som ninjor precis för att komma därifrån och nu skall vi alltså in på yarden och flänga omkring med en ficklampa!? Mindre bra! Så tillslut blev det att vi tog beslut på att åka tillbaka hem istället för det skulle inte funka att leta omkring efter en nyckel där. Då visade det sig att han ändå hade glömt nyckeln i hallen hemma, haha.

Och nästan samtidigt hände faktiskt en liknande grej på en annan yard vid ett annat tillfälle med. Denna gång med en polare som har en företeelse att ha 500 olika små fickor på sig, typ bergsklättrar-utrustning haha. Väl när vi står och målar så hör vi plötsligt en hund skälla och självklart sprang ju alla åt olika håll och klättra över staket osv. 

Det visade sig dock sedan att det inte var någon väktarhund eller något sånt utan snarare en herrelös hund som sprang omkring på området. Men då efter vi är klara så utspelar sig samma scenario om att personen i fråga inte kan hitta sin nyckel, trots alla små fickor fast med dragkedjorna öppna då såklart! Så lite lustigt att nästa samma sak har hänt två gånger.

10 snabba!

  • Marker eller spray? = Marker
  • Tags eller pieces? = Pieces
  • Färg eller chrome? = Färg
  • Stressig linje-vägg eller fame chillande? = Stressig linje-vägg
  • Vägg eller rull? = Vägg
  • Full eller nykter? = Nykter 100%
  • Ensam eller flera? = Flera
  • Betala eller racka? = Racka!
  • Skiss eller freestyle? = Skiss
  • Wildstyle eller simplestyle? = Simplestyle

 

Yoa Då!

 Dwaiz!


Vi tackar Disk ödmjukast för intervjun och vill ni se mer verk av Disk så följ honom på instagram.
Gbggraffs arkiv av disks målningar finner ni nedan

                     

 

RELATERADE POSTER