Summering: Gbggraff på Musikhjälpen

Som tidigare nämnt så fick Joel Hjort och Cabel chansen att företräda Gbggraff på årets upplaga av Musikhjälpen. Ett ärofyllt uppdrag med tanke på vad musikhjälpen står för och den betydelse det har för svenska folket. Uppdraget innebar att måla tre olika motiv på tre dagar där målarna valde att göra sin tolkning av musikhjälpens tema: En tryggare barndom på flykt från krig. För varje motiv som målades på väggen så hängdes det även upp tavlor på som som ligger ute för auktion  i förmån för musikhjälpen. Självklart har vi även en insamlingsbössa man fortfarande kan skänka pengar till. (Länkar finns längst ner på inlägget)


DAG 1

Uppdraget sattes igång under tisdagen då väggen grundades och man insåg snabbt att det skulle bli lite speciellt att måla då färgen snarare frös fast på väggen än att torka. Strax efter att ha skissat upp de första linjerna var det dags att få kliva in i “buren” för en kort intervju där målarna fick chansen att presentera sig och förklara lite vad som vad tänkt. Trots nervositet som gick intervjun bra och man återgick sedan till att börja måla. Tisdagens motiv bestod av budskapet: Make Pieces Not War där man lekte lite med orden i sann Göteborgs-anda. Förutom budskapen så målades även en fredsduva men en sprayburk och en mikrofon i vardera klo för att knyta samma konceptet. Trots kyla och svåra förhållande så gick målandet bra och målarna lämnade väggen efter första dagen nöjda och belåtna med var som hade skapats. 


DAG 2

På onsdagen var det inplanerat att ta det lite lugnare för att kunna lägga sista krutet på sista dagen. Målarna valde därför att göra en vägg med temat “Hopp” där man målade väggen fylld med throw-ups med synonymer och liknelser för just hopp. Då denna dagen även var lite varmare så det hela fortskred utan problem och efter att ha tagit lunch så var det dags att grunda väggen igen inför nästa dag. Innan man valde att avsluta hade målarna hunnit med att både måla en hel vägg men även skissa upp nästa hela väggen inför morgondagen. Detta firades sedan med att gå ut och äta på stan samt unna sig några kalla pilsner.


DAG 3

När morgonen grydde på torsdagen kunde man läsa av – 10 grader på termometern och det skulle bli en tuff dag att ställa sig och måla igen. Konceptet för dagen var att uppmärksamma musikhjälpen och man hade därför valt förger efter deras grafiska profil. Målningen illustrerade en mur med en graffititext: Muiskhjälpen med tillhörande characters bestående av en sprayburk som lyssnade på musik och en spårvagn som körde rätt igenom “muren”. Tanken bakom detta var att med musiken och graffitins hjälp så river man murarna och raderar ut de gränser som skiljer oss människor åt, På flykt skall det inte finnas några gränser eller murar helt enkelt.  Väl vid väggen så kände man också av kylan markant då sprayen spottade ut färgen och vissa burkar slutade fungera helt. Trots detta kämpade man sig igenom det hela och strax efter solen gått ner så hade man lyckats förverkliga motivet för dagen. 

Efter en kort stund backstage för att värma sig var det dags för slutintervju där de två målarna fick berätta om väggarna de målat under de tre dagarna och hypa de tavlor som ligger ute för auktion. Efter det blev det att åka hem och ställa sig i duschen för att få tillbaka kroppsvärmen. 


Gbggraff vill först och främst tacka Musikhjälpen för chansen att va med och bidra under årets upplaga av programmet. Vi vill även tacka till alla er som skänkt pengar i vår bössa och lagt bud på de tavlor som producerades.  Även ett stort tack till alla vänner bekanta och writers som kom förbi och peppade målarna under dessa dagar. Det betyder mer än ni tror!
Även tack till Highlights som hjälpte till och sponsrade med färg. 

Nu tycker vi att vi avslutar med att göra ett sista ryck inför söndagen och Musikhjälpens avslut. In och lägg ett bud på tavlorna eller skänk en slant i vår bössa, Det behövs inte många slantar för att vi skall nå upp till vårt mål på 5000kr.  (Länkarna har ni nedan)

 

/Gbggraff

RELATERADE POSTER