Göteborgs Stad “städar” på Drömmarnas kaj

SCEB har fått sin målning dekorerad av Göteborgs Stads klisterlappar.

Göteborgs Stads gula lappar sitter nu fasttejpade över målningar av bland annat Sceb, Cabel, Ollio och Tony B. Ägarna till containrarna, en cirkusvagn och en husvagn som pryds av målningarna uppmanas att forsla bort dessa från kajen – annars kommer kommunen göra det.  

Drömmarnas kaj är bara ett stenkast från Centralstationen, uppströms från Göta Älvbron. En sträcka av levande kajmiljö som lockar allt från båtfantaster, konstnärer, musiker och fiskare. En litet bortglömd plats som börjat blomstra av civilsamhällets egen kraft och initiativ. Nu frågar sig många om kommunens städiver kommer att bli slutet på den oas som skapats i samverkan mellan båtägare, konstnärer och besökare. Man börjar även fundera över hur hänger Drömmarnas kajs öde ihop med det som drabbar andra kreativa platser i Göteborg just nu, Konstepidemin, Café Fluss och Truckstop Alaska för att nämna några?

Egentligen består Drömmarnas kaj av två kajer: Gullbergskajen och Gasverkskajen. Den förstnämnda sköts av Fartygsföreningen Gullbergskajen, som arrenderar kajen från kommunen. På den senare, Gasverkskajen, hyr båtägarna sina plats direkt från staden.

Att ha tillgång till en container har varit en förutsättning för att kunna ta hand om de stora skutorna och har fungerat som förvaring för verktyg och material. Det är på dessa containrar som ljuv musik har uppstått när stadens målare har målat dem i dialog med de seriösa båtägarna. Den bortre delen av Drömmarnas kaj har på så vis blivit en slags självkurerad konstmiljö som lockar besökare och flanörer från när och fjärran. Målningar av lokala och internationella målare har setts genom åren, bland annat Dudez, Sletz, Sens, Sagie, Mok, Punta, Jon Rundgren, Appear 37, Ares 2, med flera.

 I samband med detta har båtägarna lagt ner ett stort arbete på att städa upp kajen från allehanda skräp som mindre seriösa båtägare lämnat efter sig. I samarbetet med målarna och andra kulturskapare har båtägarna format en miljö som passar lika bra för jams som för poesikvällar, konserter eller kvällspromenader.

Detta hotas nu alltså av att själva grunden för miljön – containrarna och vagnarna – ska forslas bort. På torsdag den 2.a juni samlas alla som vill för att manifestera mot kommunens beslut. Den som vill är välkommen att måla på temat Rädda Göteborgs kulturplatser. Kontakta Gbggraff.se om du vill medverka, så förmedlar vi kontakten till kajen. Kontaktformulär finner ni HÄR.

En förening har bildats som har föreslagit för Göteborgs Stad att föreningslivet eller en befintlig kulturaktör ska få arrendera och förvalta slutet på Drömmarnas kaj – det som heter Vindarnas ände. Föreningen Drömmarnas Konst och Kultur – följ föreningen genom att gå med i gruppen Drömmarnas Kaj på Facebook.
Vill man gå med i föreningen kan man gå med genom att fylla i formuläret HÄR.

Tidigare har ett så kallat Göteborgsförslag publicerats, som föreslår att bortforslingen av containrar och konstprojekt på Drömmarnas kaj ska stoppas, och att kajen ska utvecklas i dialog med de som bor och verka här. Förslaget har i skrivande stund över 450 namnunderskrifter:


Artiklar i Göteborgs Posten:

Drömmarnas kaj hotas när kulturmiljöer rivs

Fartygs föreningen ser större hot mot Drömmarnas kaj

RELATERADE POSTER