Intervju: Wild Craz

För några veckor sedan plingade det till på vårt instagramkonto och döm av vår förvåning när vi såg meddelandet. Det var ingen mindre än Wild Craz som hörde av sig och frågade om vi ville köra en intervju… Självklart så ville vi det!

För den oinvigde så är Wild Craz välkänd som en av de som var med i Göteborgs graffitiscen när det begav sig runt 1984. Hop hop kulturen spred sig som en löpeld bland unga och för vissa blev detta inkörsporten till just graffitin som uttrycksform. Dock blev Craz avtryck på scenen inte så långvarig då han flyttade till Florida i USA runt 1989 har har sedan dess byggt upp ett nytt liv där. 

Idag arbetar han som kock och konstnär där han mestadels inriktar sig på karikatyrmåleri men även en del muraljobb. Trots det glömmer inte Craz sitt ursprung och minnena florerar när man pratar med honom om hans tidigare ungdom i Göteborg. Då var då och nu är nu, men här får ni i alla fall en liten del av en av ursprunget till Göteborgs graffitiscen.


Wild Craz

Vad fick du din tag ifrån?

Jag tror det kommer från när jag var ung och bombade bussar osv. Folk tyckte jag var “Wild and Crazy” så då så tog jag det namnet och kortade ner det till Wild Craz. Men målade mest namnet Craz.

När började du måla graffiti?

Det var när jag var omkring 13 -14 år, runt 1984 skulle jag tro. Hiphopen blev populär i Sverige och jag var med och breakade med en grupp som hette “Space Rockers” men sedan blev det att jag gick till graffitin

Varför började du måla graffiti?

Det var väl för att det var spännande och det blev motiverande att få upp sitt namn så mycket som möjligt.

Har du något mål med din graffiti och i såna fall vad?

Man ville att andra och sina vänner skulle se tagsen och målningarna man hade gjort.

Vad är det bästa du vet med graffiti?

Det bästa är väl hela hip hop-kulturen. Dansen, musiken och graffitin ihop. Att hitta ett sätt att uttrycka sig och få respons på vad man gör. Det är väldigt utvecklande.

Har du något annat intresse du brinner för?

Jag jobbar som kock så jag gillar matlagning och sånt med. Annars är det väl att umgås med familjen och mina två hundar.

Vad är ditt bästa graffiti minne?

Hmm. Det måste vara när jag och Disey, Dwane, Ziggy, Dudez och Cas Cade målade tåg i Göteborg. Vi gjorde en Wholetrain tillsammans. Det var nog en av mina första tågmålningar och jag skrev typ “Test” och signade med Craz. Det var ett häftigt minne och få måla med några av mina största förebilder.

Vad är ditt sämsta graffiti minne?

Jag tror det var när jag åkte fast och polisen ville att jag skulle ange mina vänner…Vilket jag inte gjorde såklart. Sen så är det väl aspekten av att allt på senare år spårade ut i våld och droger. Ibland har positiva saker en tendens att tappa fotfäste och bli negativa. Men som jag ser på det i dagsläget så hade jag inte varit den personen jag är idag om det inte vore för tiden då. Men jag tycker det tråkiga är att livsstilen med det vi gjorde då för vissa innebar mer problem och de hamnade snett i livet.

Vad tycker du om graffitiscenen idag?

Ah jag älskar det… Disk is on fire!  Jag följer vad som händer med mina gamla bekanta och jag gillar Dwanes grejer, Dudez grejer är riktigt kul att se med! 

Hur tror du eller hoppas scenen ser ut om 10 år?

Jag gillar hur tekniker inom graffiti har utvecklats. Tycker det är häftigt när folk målar 3D perspektiv på byggnader som lurar ögat tex. Sen är det roligt att det har blivit mer populärt med stora muraler och acceptansen för graffiti har ökat. Hoppas det fortsätter i den inriktningen.

Vad utgör en bra graffitimålare för dig?

Jag skulle nog säga personer som bemästrar bra can control. Att kunna ha tjocka linjer på ett ställe och smalare på andra och vet hur man gör det bra. Kunskapen till att ha reflektioner i målningarna och få saker att studsa på rätt sätt. Man skulle säga att writers som ser sina målningar som konstverk och lägger ner tid på att förbättra kvaliteten. Man ser om folk har lagt tanke bakom sina pieces.

Vem eller vilka inspirerar dig?

Mode 2 var en stor inspiration för mig, självklart Dwane när jag var ung. Dudez grejer är alltid feta och nu kikar jag mycket på Disk och diggar hans grejer!.

Hur skulle du beskriva din stil?

Hmm, Väldigt illustrativ skulle jag säga.  Svår fråga haha. Med bakgrunden från graffitin och snabbheten så kanske det bidraget till hur jag skissar idag. Det går snabbt och har vissa gemensamma nämnare när det kommer till linjer och snabbhet.

Vilken är din favoritfärg? (kulör)

Röd är min favoritfärg. Turkos och sånt är nice med och jag brukade vara på jakt efter rosa back in the days minns jag.

Vilken är din favorit burk?

Montana Cans är fantastiska. Gillar att de har vattenbaserad akrylfärg som man kan måla med inomhus med. Riktigt bra färg.

Vilken är din favoritplats eller sak att måla? (vägg, tåg, elhus?)

Jag gillar att hänga på gallerior och sitta och teckna och träffa människor som det är nu. Där jag bor nu så har de som ett konstcafé där man kan måla live, både graffiti och annan konst. De kör även konst battles och det är riktigt kul!

Vad är din styrka inom graffiti?

Characters och människor. Karikatyrer är jag fortfarande bra på. Jag är inte så invecklad utan gillar enkel och simpel stil.

Vad är din svaghet?

Teknik och sån där invecklad 3D effekt hade jag velat bli bättre på. Har inte tagit mig tid att lära mig eller begrunda hur man gör eller lär sig.

Vad skulle få dig att sluta att måla?

Aldrig sluta måla… Hell no! Jag vill aldrig sluta måla för det är en del av mitt liv.

Dra en Skön historia (toy minne, knasminne, lyckat mission etc.)

De roligaste minnena för mig var när vi åkte buss och man bombade rakt framför folk och såg deras chockade ansikten. Vi var rätt galna på den tiden. Men även när man hängde med sina vänner på avenyn, satt och kollade i varandras blackbooks och sen drog ut och bombade tillsammans. Det är lite trist nu att man inte möts på samma sätt utan nu sker det mesta på internet. Folk måste komma ut mer!

10 snabba!

Marker eller spray? = Marker

Tags eller pieces? = Pieces

Färg eller chrome? = Chrome

Stressig linje-vägg eller fame chillande? = Fame

Vägg eller rull? = Vägg

Full eller nykter? = Full eller hög!

Ensam eller flera? = Flera

Betala eller racka? = Racka

Skiss eller freestyle? = Sketch

Wildstyle eller simplestyle? = Wildstyle

Yoa Då!

Hälsar till Dental om han ser detta!  Dudez, Dwane och Cas Cade såklart..SDV! Alla mina gamla polare från när man var ung! Jag hoppas jag kan komma till Göteborg igen snart och kan träffa alla.

 


Gbggraff riktar ett stort tack till Wild Craz för intervjun. Hoppas att han återvänder till Göteborg inom snar framtid så vi får se han lira i sin ursprungsmiljö igen. Tills dess kan ni finna hans verk via hans INSTAGRAM eller hans HEMSIDA

/Gbggraff

RELATERADE POSTER